PROFESORII LUI DUMNEZEU

EUL - MIRACOLUL




1.           Iluziile nu vor dura. Moartea lor e sigură, şi numai asta este cert în lumea lor.

E lumea eului din această cauză. Ce este eul? Doar un vis despre ce eşti cu adevărat. Un gând că eşti separat de Creatorul tău şi o dorinţă să fii ceva ce El nu a creat. E un produs al nebuniei, nicidecum o realitate. Un nume pentru nenumit, iată tot ce e. Un simbol al imposibilităţii, o opţiune între alternative inexistente. Îi dăm un nume doar pentru a ne ajuta să înţelegem că nu e decât un gând străvechi cum că făcutul are nemurire. Dar ce poate reieşi din asta decât un vis care, ca toate visele, poate avea doar moartea ca deznodământ?


2.           Ce este eul?

Nimic, dar într-o formă care pare a fi ceva. Într-o lume a formei, eul nu poate fi negat, pentru că numai el pare real. Dar poate oare Fiul lui Dumnezeu, aşa cum l-a creat El, să îşi găsească locul în formă sau într-o lume a formei? Cel ce îţi cere să defineşti eul şi să explici cum s-a născut nu poate fi decât cel ce îl consideră real şi caută, prin definiţie, să se asigure că natura iluzorie a acestuia va rămâne ascunsă în spatele cuvintelor care par să îl facă aşa.


3.           Nu există definiţie pentru o minciună care să servească la transformarea ei în adevăr.

Şi nu poate exista nici adevăr pe care minciunile să îl poată ascunde cu eficacitate. Irealitatea eului nu se neagă prin cuvinte, şi nici înţelesul lui nu este clar din cauză că natura lui pare să aibă o formă. Cine poate defini nedefinibilul? Şi totuşi, există chiar şi aici un răspuns.


4.           De fapt, nu putem construi o definiţie pentru ce este eul, dar putem spune ce nu e.

Iar asta ni se arată cu perfectă claritate. De aici deducem tot ce este eul. Priveşte-i opusul, şi poţi vedea singurul răspuns cu înţeles.


5.           Opusul eului în toate privinţele - origine, efect şi consecinţă - îl numim miracol.

Aici găsim tot ce nu este eul în lumea aceasta. Aici este opusul eului, şi numai aici vedem ce a fost eul, căci vedem aici tot ce a părut să facă, iar cauza şi efectele ei trebuie să mai fie un tot unitar.


6.           Unde a fost întuneric, acum vedem lumina.

Ce este eul?
Ce-a fost întunericul.
Unde este eul?
Unde a fost întunericul.
Ce e acum şi unde poate fi găsit?
Nimic şi niciunde.

Acum s-a făcut lumină: opusul ei a dispărut fără urmă. Unde a fost rău acum este sfinţenie.
       
          Ce este eul?
          Ce a fost răul.
          Unde este eul?

Într-un vis de rău care a părut real doar cât l-ai visat. Unde a fost răstignire stă Fiul lui Dumnezeu.

           Ce este eul?
           Cine are nevoie să întrebe?
           Unde este eul?

Cine are nevoie să caute o iluzie acum că visele au dispărut?


7.           Ce este un miracol?

Tot un vis.

Priveşte însă toate aspectele acestui vis, şi nu vei mai pune nicio întrebare. Priveşte lumea plină de bunătate pe care o vezi întinzându-se înaintea ta în timp ce păşeşti cu blândeţe. Priveşte toate ajutoarele înşirate de-a lungul drumului pe care îl străbaţi, fericit în certitudinea Cerului şi chezăşia păcii. Şi uită-te o clipă şi la ce ai lăsat în urmă în sfârşit şi ai depăşit în fine.


8.           Acesta a fost eul - toată ura crudă, nevoia de răzbunare şi ţipetele de durere, frica de moarte şi impulsul de-a ucide, iluzia lipsei de semeni şi sinele care a părut singur în tot universul.

Miracolul corectează această groaznică greşeală în privinţa ta, cu aceeaşi blândeţe cu care o mamă drăgăstoasă îi cântă copilului ei să se liniştească. Un cântec ca acesta nu e tot ce-ai vrea să auzi? Nu ţi-ar răspunde la tot ce te-ai gândit să întrebi şi nu ar face fără noimă chiar şi întrebarea?


9.           Întrebările tale nu au răspuns, fiind făcute să reducă la tăcere Vocea lui Dumnezeu, care le pune tuturor o singură întrebare:
      „Eşti gata să Mă ajuţi să mântuiesc lumea?"

Pune-ţi această întrebare în loc să întrebi ce este eul, şi vei vedea numaidecât o strălucire venind să acopere lumea pe care a făcut-o eul. Niciun miracol nu i se refuză acum nimănui. Lumea e mântuită de ce-ai crezut că este. Iar ce este e total necondamnat şi întru totul pur.


10.                       Miracolul iartă, eul osândeşte.

Nici unul, nici altul nu trebui definit decât aşa. Oare poate să existe însă o definiţie mai sigură sau mai aliniată cu ce e mântuirea? Problema şi răspunsul stau laolaltă aici şi, acum că s-au întâlnit în sfârşit, alegerea e clară. Cine alege iadul când l-a recunoscut? Şi cine nu ar mai merge încă un pic când i-e dat să înţeleagă că drumul este scurt şi are ca ţintă Cerul?


Curs de Miracole

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu