PROFESORII LUI DUMNEZEU

CUM SE POATE EVITA PERCEPEREA UNEI ORDINI A DIFICULTĂŢILOR?




1.           Credinţa într-o ordine a dificultăţilor stă la baza percepţiei lumii.

Ea se bazează pe diferenţe; pe fundal neregulat şi prim-plan labil, pe înălţimi inegale şi mărimi diverse, pe grade variabile de întuneric şi lumină, şi pe mii de contraste în care fiecare lucru văzut e în competiţie cu fiecare altul pentru a fi recunoscut. Un obiect mai mare îl pune în umbră pe unul mai mic. Un lucru mai strălucitor distrage atenţia de la un altul cu o mai mică intensitate de atracţie. Şi o idee mai ameninţătoare, sau una considerată mai de dorit după standardele lumii, dă peste cap tot echilibrul mental, Ce văd ochii trupului e numai conflict. Nu recurge la ei pentru pace şi înţelegere.


2.           Iluziile sunt întotdeauna iluzii de diferenţe.

Cum ar putea să fie altfel? Prin definiţie, o iluzie este o încercare de-a face o realitate din ceva considerat de maximă importanţă, dar recunoscut ca neadevărat. Mintea caută, de aceea, să îl facă adevărat din intensitatea dorinţei de-a şi-l însuşi. Iluziile sunt parodii ale creaţiei; încercări de-a conferi adevăr minciunilor. Considerând adevărul inacceptabil, mintea se revoltă împotriva adevărului şi îşi dă iluzia biruinţei. Considerând sănătatea o povară, se retrage în vise febrile. Şi, in aceste vise, mintea e separată, diferită de alte minţi, cu diferite interese numai ale ei şi cu putinţa de-a-şi satisface nevoile pe socoteala altora.


3.           De unde vin toate aceste diferenţe? Sigur, par să fie în lumea din afară.

Dar este cert că mintea e cea care judecă ce văd ochii. Mintea e cea care interpretează mesajele ochilor şi le dă „înţeles". Iar acest înţeles nu există nicidecum în lumea din afară. Ce se vede ca „realitate" este, pur şi simplu, ce preferă mintea. Ea îşi proiectează în afară ierarhia de valori şi apoi trimite ochii trupului să o găsească. Ochii trupului nu vor vedea niciodată decât prin diferenţe. Dar percepţia nu se bazează pe mesajele aduse de ei. Numai mintea evaluează mesajele lor, aşa că numai mintea răspunde de vedere. Ea singură decide dacă ce se vede e real sau iluzoriu, dorit sau nedorit, plăcut sau dureros.


4.           Erorile de percepţie survin tocmai în activităţile de triere şi categorisire ale minţii.

Tocmai aici trebuie efectuată corecţia. Mintea clasifică ce îi aduc ochii trupului în funcţie de valorile ei preconcepute, judecând unde se potriveşte cel mai bine fiecare informaţie senzorială. Ce bază ar putea fi mai greşită decât asta? Nerecunoscându-se pe sine, şi-a cerut sie înseşi să îşi dea ce va fi numai bun să intre în aceste categorii. Şi odată ce-a făcut-o, conchide că respectivele categorii trebuie să fie adevărate. Pe asta se bazează judecarea tuturor diferenţelor, pentru că de asta depind judecăţile lumii. Oare se poate conta în vreo privinţă pe acest „raţionament" confuz şi lipsit de orice sens?


5.           Vindecarea nu poate avea o ordine a dificultăţii pur şi simplu pentru că toată boala e o iluzie.

Oare e mai greu de spulberat credinţa dementului într-o halucinaţie mai mare decât într-una mai mică? Va accepta mai repede irealitatea unei voci mai tari pe care o aude decât a uneia mai slabe? Va alunga cu mai multă uşurinţă un gând şoptit ce îi cere să ucidă decât unul răcnit? Şi credibilitatea pe care o au, în percepţia lui, dracii pe care îi vede e afectată oare de numărul furcilor pe care le au în mâini? Mintea lui le-a categorisit reale chiar pe toate, aşa că toate sunt reale pentru el. Când îşi dă seama că toate sunt iluzii, vor dispărea. La fel şi cu vindecarea. Proprietăţile iluziilor care par să le facă diferite sunt irelevante de fapt, căci proprietăţile lor sunt la fel de iluzorii ca ele.


6.           Ochii trupului vor continua să vadă diferenţe.

Dar mintea care s-a lăsat să fie vindecată nu le va mai confirma. Vor fi unii ce par „mai bolnavi" decât alţii, iar ochii trupului vor raporta aparenţele schimbate ale acestora ca mai înainte. Dar mintea vindecată le va pune pe toate într-o singură categorie: irealităţi. Acesta e darul Profesorului ei: înţelegerea faptului că numai două categorii au înţeles în trierea mesajelor pe care le primeşte mintea din ce pare a fi lumea exterioară. Şi, din acestea două, numai una e reală. Aşa cum realitatea e reală întru totul, independent de mărime, formă, timp şi loc - căci nu pot să existe diferenţe în cadrul ei -, tot aşa şi între iluzii nu sunt deosebiri. Singurul răspuns la orice fel de boală este vindecarea. Singurul răspuns la toate iluziile este adevărul.




Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu