PROFESORII LUI DUMNEZEU

CARE SUNT NIVELURILE DE PREDARE



1.        Profesorii lui Dumnezeu nu au un nivel de predare prestabilit.

Fiecare situaţie de predare-învăţare implică o altă relaţie la început, deşi obiectivul ultim este mereu acelaşi: a face din relaţia respectivă o relaţie sfântă, în care ambele persoane îl pot vedea pe Fiul lui Dumnezeu lipsit de orice păcat. Nu există cineva de la care un profesor de-al lui Dumnezeu să nu poată învăţa, aşa că nu există cineva căruia să nu îi poată preda. Din punct de vedere practic însă, el nu poate întâlni pe toată lumea, şi nici pe el nu îl poate găsi toată lumea. De aceea, planul specifică, pentru fiecare profesor al lui Dumnezeu în parte, contacte concrete pe care să le stabilească. În mântuire nu există accidente. Cei ce trebuie să se întâlnească se vor întâlni, pentru că - împreună - au potenţialul unei relaţii sfinte. Sunt gata unul pentru altul.


           3. CARE SUNT NIVELURILE DE PREDARE?

2.        Cel mai simplu nivel de predare pare foarte superficial. 

El constă din întâlniri aparent întâmplătoare: întâlnirea „accidentală" a două persoane aparent necunoscute într-un lift, un copil care nu se uită unde merge şi se ciocneşte „din întâmplare" cu un adult; doi studenţi care „se nimeresc" să meargă spre casă împreună. Acestea nu sunt întâlniri întâmplătoare. Fiecare dintre ele are potenţialul să devină o situaţie de predare-învăţare. Poate că necunoscuţii aparenţi din lift îşi vor zâmbi, poate că adultul nu îl va certa pe copil pentru că s-a izbit de el, poate că studenţii vor deveni prieteni. Chiar şi la nivelul celei mai întâmplătoare întâlniri e posibil ca două persoane să îşi piardă din vedere interesele separate, chiar şi o clipă. Clipa respectivă va fi de ajuns.               Mântuirea a sosit.




3.        E greu de înţeles că noţiunea de niveluri de predare a cursului universal este, în realitate, o noţiune la fel de lipsită de înţeles ca timpul. 

Iluzia uneia permite iluzia celeilalte. În timp, profesorul lui Dumnezeu pare să înceapă să îşi schimbe mentalitatea în privinţa lumii printr-o singură
decizie, şi apoi învaţă tot mai mult despre noua direcţie pe măsură ce o predă. Am vorbit deja despre iluzia timpului, dar iluzia nivelurilor de  predare pare a fi ceva diferit. Poate modul cel mai bun de-a demonstra că aceste niveluri nu pot sa existe este, pur şi simplu, acela de-a spune că orice nivel al situaţiei e predare-învăţare face parte din planul de Ispăşire al lui Dumnezeu, iar planul Lui nu poate să aibă niveluri, din moment ce reflectă Voia Lui. Mântuirea e gata mereu şi e mereu prezentă. Profesorii lui Dumnezeu lucrează la niveluri diferite, dar rezultatul e mereu acelaşi.


4.        Fiecare situaţie de predare-învăţare e maximă în sensul că fiecare persoană implicată va învăţa de la cealaltă maximul posibil la momentul respectiv. 

În sensul acesta, şi numai în sensul acesta, putem vorbi de niveluri de predare. Folosind termenul în acest fel, al doilea nivel de predare e o relaţie mai susţinută, în care, pentru un timp, două persoane intră într-o situaţie de predare-învăţare destul de intensă, iar apoi par să se despartă. Ca la primul nivel, aceste întâlniri nu sunt accidentale, şi nici ce pare a fi sfârşitul relaţiei nu e un adevărat sfârşit. Din nou, fiecare a învăţat maximul posibil la momentul respectiv. Dar toţi câţi se întâlnesc se vor întâlni iarăşi într-o zi, căci e destinul tuturor relaţiilor să devină sfinte. Dumnezeu nu greşeşte în privinţa Fiului Său.


5.        Al treilea nivel de predare apare în relaţii care, odată formate, durează toată viaţa.

Acestea sunt situaţii de predare-învăţare în care fiecărei persoane i se alege un partener cu care să înveţe, un partener care îi oferă nelimitate ocazii de-a învăţa. Aceste relaţii sunt în general puţine, pentru că existenţa lor presupune că cei implicaţi au atins simultan un stadiu în care echilibrul dintre predare şi învăţare este efectiv perfect. Asta nu înseamnă neapărat că ei şi recunosc lucrul acesta; de fapt, în general, nu îl recunosc. Pot fi chiar foarte ostili unul faţă de altul pentru un timp sau, poate, pentru toată viaţa. Dar, dacă se hotărăsc să o înveţe, lecţia perfectă le stă dinainte şi se poate învăţa. Iar, dacă se hotărăsc să înveţe lecţia respectivă, devin mântuitorii profesorilor ce şovăie şi par chiar să nu reuşească. Fiecare profesor al lui Dumnezeu va reuşi să găsească Ajutorul de care are nevoie.





Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu